Tööaeg E-R: 9-17.00
L-P: suletud
+372 56 25 77 13
info@progressor.ee

Isaduse tuvastamine koos elatisraha nõudega nüüd riigilõivuvaba

Ilma isadust tuvastamata mehelt elatisraha nõuda ei saa. Aga lapsed tahavad ju iga päev süüa, neile on vaja riideid ja muid tarbeid. Üksikvanemate jaoks on elatisraha väga terav teema.

Üksikema Õnne Haljasorg on oma laste isa isaduse tuvastamiseks ja temalt elatisraha nõudmiseks aastaid kohtuuksi kulutanud. Lõpuks pöördus ta õiguskantsleri poole. Tulemuseks oli riigilõivuseaduse muutmine – nüüdsest saab isadust tuvastada ka tasuta.

Õnne mees läks Soome tööle ning kui Õnne teist last ootas, teatas mees ootamatult, et tal on Soomes teine pere, kuhu ka peatselt laps sündimas. Õnne poeg oli vaid viis päeva vana, kui ta isaduse tuvastamise ja elatisraha nõudmise hagid kohtusse andis. Esialgu oma isadust eitanud mees saatis lõpuks kohtule e-kirja sellest, ta siiski lapse isa on. Seepeale kohus isaduse ka kinnitas ning võttis elatishagi menetlusse, aga Õnne pidi maksma 300 eurot riigilõivu ja 100 eurot õigusabi.

Kokku üle 700 euro kulusid

Õnne´t aga selline asjade kulg ei rahuldanud – miks pidi tema isaduse tõestamise menetluse kohtukulusid ise maksma? Kohtusse pöördumise vajaduse tingis ju mehe käitumine, üksikema suhtes on see ebaõiglane. Nii kaebaski ta menetluskulude jagamise edasi Ringkonnakohtusse. Paraku otsustas Ringkonnakohus, et Maakohtu otsus oli õige. Advokaadi abiga saatis Õnne Riigikohtusse järelpärimise, aga otsus jäeti muutmata ka seal. Kohtukulude katteks oli juba kulunud 700 eurot.

Ebaõiglus tingis seadusemuudatuse

Õnne tundis, et olukord on äärmiselt ebaõiglane – lapse isa vabatahtlikult oma isadust tunnistada ei tahtnud, aga tema pidi kohtusse pöörduma ja suuri kulusid kandma. Ta kirjutas õiguskantslerile. Pöördumist võeti äärmiselt tõsiselt ja selle alusel pöördus õiguskantsler Indrek Teder Justiitsministeeriumi poole. Seal asuti kiirelt lahendusi otsima ning esitati Riigikogule ettepaneku riigilõivu nõude kaotamiseks. Tulemuseks oligi Riigilõivuseaduse muudatuse algatamine, mille kohaselt saab nüüd alates 2015. aasta 1. jaanuarist taolistel juhtudel isadust tuvastada riigilõivuvabalt juhul, kui nii isaduse tuvastamise kui ka elatisraha nõudmise hagi korraga kohtusse anda. 40 euro suurust riigilõivu tuleb tasuda juhul, kui kohtule esitatakse vaid põlvnemise tuvastamise hagi, ilma elatisraha nõudmata.

Jaga:
KIRJUTAGE MEILE