Tööaeg E-R: 9-17.00
L-P: suletud
+372 56 25 77 13
info@progressor.ee

Elatisraha uuest aastast suurem

Perekonnaseadus § 101 lg 1 sätestab, et igakuine elatis lapsele ei tohi olla väiksem poolest Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast.Alates uuest 2015. aastast minimaalse elatisraha suurus muutus. 

Kuni 31.12.2014 oli kuupalga alammääraks 355 eurot kuus ning vastavalt moodustas ka igakuine minimaalne elatis ühe lapse kohta 177,50 eurot.

Vabariigi Valitsuse 28.11.2013.a. määruse nr. 166 kohaselt on alates 2015. aasta 1.jaanuarist kuupalga alammääraks 390 eurot kuus. Vastavalt moodustab ka on kohtu poolt välja mõistetav minimaalne elatis nüüd 195 eurot kuus. Oluline on see muudatus neile, kes on alles elatise väljamõistmise algusfaasis ning ka neile, kelle kasuks juba varasemalt elatis välja on mõistetud sellises kindlas summas, mis on väiksem kui 195 eurot kuus.

Tähtis tähelepanu pöörata elatise formuleeringule

Sagedased on juhud, kui kohtu poolt on välja mõistetud või poolte poolt on kokku lepitud elatisraha maksmine minimaalsuuruses. Siinjuures on oluline vaadelda, kas elatis minimaalsuuruses on kohtuotsuses või poolte kokkuleppes kirja pandud kindla numbrina või on formuleeritud sõnadega – elatisraha minimaalsuuruses olenemata sellest, millise summa see numbrites väljendatuna parasjagu moodustab.

Erinevus tuleneb siin sellest, et juhul kui on kirjas määratlusena lihtsalt sõnalisena pool Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud kuupalga alammäärast, siis toob kuupalga alammäära muutmine automaatselt kaasa ka muutuse elatisraha summas.

Kui aga elatisraha suurus on kokku lepitud või kohtu poolt välja mõistetud kindlas numbrilises suuruses, siis ei saa see mõjutatud miinimumpalga suuruse muutusega. Sel juhul on vajalik selle suuruse muutmiseks pöörduda kohtu poole, kui vajadus suurendamiseks on olemas.

Kohtu poole pöördub huvitatud isik – juhul, kui kohtuvälisele kokkuleppele elatisraha maksjaga ei jõuta – ning taotleb elatisraha suurendamist kuni miinimumsuuruseni või kui ülalpeetava kulutused moodustavad sellest suurema summa, siis kuni selleni.

Seega võiksid need isikud, kelle kasuks elatisraha on välja mõistetud selliselt, et see iga kord koos kuupalga alammääraga muutub, oma elatisraha maksjale igaks juhuks ka meelde tuletada, et tema kohustused uue aasta algusega ka suurenesid.

Jaga:
KIRJUTAGE MEILE