Tööaeg E-R: 9-17.00
L-P: suletud
+372 56 25 77 13
info@progressor.ee

Kuidas taotleda elatisraha teises Euroopa Liidu riigis?

2011. aasta 18. juunil jõustus 2008. aasta 18. detsembril Brüsselis sõlmitud Euroopa Nõukogu määrus nr 4/2009, mis sätestab kohtualluvuse, kohaldatava õiguse, kohtuotsuste tunnustamise ja täitmise ning koostöö elatisraha ja ülalpidamiskohustuste küsimustes ning mida kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides (v.a. Taanis) kohaldatakse. Muuhulgas sätestab määrus ka selle, kuidas käib elatisraha taotlemine juhul, kui võlgniku elukohaks on mõni teine Euroopa Liidu liikmesriik.

Selleks, et elatisraha välisriigis taotleda, peab Justiitsministeeriumi Rahvusvahelise justiitskoostöö talitusele esitama taotluse elatisraha asja algatamiseks, lisaks ka pädevale asutusele vastavas välisriigis ning lisama juurde ka koopia lapse sünnitunnistusest või kohtuotsusest isaduse tuvastamise kohta. Taotluse vorm on kättesaadav ka elektrooniliselt ning see soovitatakse täita selle välisriigi ametlikus keeles (automaatne tõlkefunktsioon on vormis olemas), äärmisel juhul inglise keeles.

Siiski peab siinkohal silmas pidama seda, et määrus kehtib vaid sel juhul, kui samade poolte vahel ühtki elatisotsust eelnevalt tehtud ei ole. Kui elatisraha väljamõistmisest on kohtuotsus olemas, aga võlgniku elukoht on või tema vara asub välisriigis, siis on vajalik selle välisriigi kohtule teha Eesti kohtu otsuse tunnustamise taotlus. Selleks on omakorda nõutav Eesti ja selle välisriigi vahelise rahvusvahelise lepingu olemasolu, mis sätestab nii nõuded Eesti kohtu otsusele selleks, et seda oleks võimalik tunnustada ja täitmisele pöörata, kui ka vastavad asjaga tegelevad asutused. Protseduurid on siin riigiti erinevad ning sõltuvad ka elatisraha väljamõistmise otsuse tegemise ajast.

Kui aga sellist rahvusvahelist lepingut Eesti ja vastava välisriigi vahel ei eksisteeri, siis on vajalik eelnevalt konkreetse riigi kohtust välja uurida, kas taoline Eesti kohtu poolt tehtud elatisraha väljamõistmise otsuse tunnustamine ja täitmine üldse selles riigis võimalik on. Ning kui jah, siis millistesse asutustesse, milliste dokumentide ja millises keeles esitamine on vajalik ning kui suur on kohtulõiv. Kuna iseseisvalt tegutsemiseks on teema üsna komplitseeritud, siis kindlasti soovitame sellega pöörduda õigusbüroo poole.

Jaga:
KIRJUTAGE MEILE