Tööaeg E-R:
9-17.00
L-P: suletud
+372 56 25 77 13
info@progressor.ee

Tants riigi õigusabi rahastamise ümber

Eelmise aasta augustikuus tuli pommuudis, et advokatuuri väitel olla otsakorral raha, mis on mõeldud riigi õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis rahastamiseks. Selgus tuli peale esimese poolaasta kulude kokkuarvestamist – 3,84 miljonist riigieelarvest eraldatud eurost oli juba kulunud 2,55 miljonit ning järgmiseks aastaks terendas reaalne oht ca miljonieuroseks puudujäägiks ning teenuse katkestamiseks.

Justiitsminister Andres Anvelt pidas põhjuseks advokatuuri uut korda, mille alusel õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis tunnitasusid kolmandiku võrra tõsteti ning tühistas uue hinnakirja. Kummatigi kehtestas Advokatuur kolm päeva hiljem vana korra tagasi, millele järgnes veel üks tühistamise käskkiri Anveltilt.

Vaidlus riigi õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis rahastamise üle jõuab kohtusse

Eelmise aasta septembrikuu alguses vaidlustas advokatuur Halduskohtus mõlemad ministri käskkirjad ning taotles ka nende kehtivuse peatamist kohtuvaidluse ajaks, kuna advokatuuri meelest rikkuvat ministri käskkirjad klientide ja advokaatide õigustatud ootusi ning riiklik õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis madalama hinnakirja alusel võib tuua hoopiski kahju. Lähtuti ka põhimõttest, et seadus küll paneb advokatuurile kohustuse riiklik õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis korraldada, aga rahalised sama seaduse järgi peavad rahalised vahendid selleks tulema riigilt. Seetõttu oleks vajalik kohtul otsustada, kas riiklik õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis peaks olema kohustus, mis advokaadiametiga kaasas käib või hoopiski teenus, mida temalt turuhinnaga ostetakse.

Halduskohus jättis advokatuuri kaebuse rahuldamata

Selle aasta märtsikuus pöördus advokatuur apellatsioonikaebusega Tallinna Ringkonnakohtusse, millega vaidlus riigi õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis rahastamise ümber jätkub. Advokatuur loodab seekord lahendit, mis riigieelarve ülimuslikkuse kõrval lahkaks ka rahastamise paindlikkust, mis tuleneb riigi õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis kättesaadavuse põhimõttest ning advokaatide õiglast tasu riigi õigusabi andmisel. Seekord on argumendiks ka see, et riigi õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis rahastab seaduse kohaselt küll riik, aga seejuures ei tohiks jätta advokaadibüroode ega advokatuuri kanda piiratud eelarve riske.

Jaga: