Tööaeg E-R:
9-17.00
L-P: suletud
+372 56 25 77 13
info@progressor.ee

Kuriteoohvrid saavad õiguse teada kurjategija vanglast põgenemisest

Kooskõlastusele on saadetud Justiitsministeeriumi seaduse eelnõu, millega Euroopa Liidu ohvrite direktiiv Eesti õigusesse üle võetakse ning millega kriminaalmenetluse seadustikku täiendatakse. See teeb edaspidiselt õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis palju kvaliteetsemaks – nimelt hakkab selle kohaselt edaspidiselt kehtima toiming, mille kohaselt hakatakse kuriteoohvritele kurjategija ennetähtaegsest vanglast vabastamisest või vanglast põgenemisest teatama.

Kuriteoohvrile rohkem infot

Et kuriteoohvritele oleks parem õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis tagatud, selle nimel hakkab uue eelnõu kohaselt olema õigus nõuda enda teavitamist, kui ennetähtaegselt on vabastatud või vanglast põgenenud selline isik, kes on teda puudutava kuriteo eest vahistatud, kohtu alla antud või karistust kannab. Ka saab selleks, et õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis oleks kuriteoohvritele kvaliteetsem, kuriteo ohver taotleda seda, et kriminaalmenetluse olulised dokumendid tõlgitaks tema emakeelde või mõnda muusse keelde, millest ta aru saab.

Kui hetkel saab kannatanu menetlejalt teada vaid oma õigused kriminaalmenetluses, siis tulevikus peab talle selgitatama ka võimalikke ohvriabiteenused ning ka võimalusi kuriteoohvrite riiklike hüvitiste saamiseks. Ka see kannab endas sama eesmärki – et parem õigusabi Tallinnas ja mujal Eestis oleks kuriteoohvritele kättesaadav. Ka on uue eelnõu kohaselt kohustuslik kuriteoteate esitamise kohta kirjaliku teate saamine, mille peab talle väljastama menetleja.

Ohver valib saatja

Kvaliteetsem õigusabi Tallinnas ja mujal Eesti saab tagatud ka sellega, et uue eelnõu kohaselt võib kannatanu menetlustoimingul end saatvat isikut ise valida. Alaealine kannatanu saab menetlejalt advokaadi riigi õigusabi korras – seda juhul, kui tema huvid antud asjas on tema seadusliku esindaja huvidega vastuolus – eelkõige on see vajalik pere- ja seksuaalvägivalla ohvrile, kes on alaealine ning milles kurjategija on oma pere liige. St. juhus, kui ka lapse teine vanem ei ole võimeline menetluses lapse huve tagama ning seetõttu parim õigusabi Tallinnas ja kogu Eestis ei ole tagatud.Kuriteoohvrid saavad õiguse teada kurjategija vanglast põgenemisest

Jaga: