Tööaeg E-R:
9-17.00
L-P: suletud
+372 56 25 77 13
info@progressor.ee

Valge kinga õigusbürood

Valge kinga õigusbüroo on slängiväljend, mida kasutatakse kirjeldamaks juhtivad professionaalseid teenuseid pakkuvaid õigusbüroosid Ameerika Ühendriikides, eriti selliseid, mis on eksisteerinud juba üle sajandi ja esindavad Fortune 500 firmasid. Tüüpiliselt – aga loomulikult ka mitte alati – viitab see õigusbüroodele ning juhtimiskonsultatsioonide ja pangandusega seotud firmadele, sealjuures eriti nendele, mille asukoht on New York´is ja Bostonis.

Määratlus ja selle päritolu

Vastavalt William Safire´le on väjend tuletatud „valgetest vasikatest“ – seemis- või vasikanahast õmmeldud punase tallaga klassikalistest valgetest Oxfordi-stiilis kingadest, mille kandmine oli populaarne Ivy League kolledzites. Algselt väljendas see WASP´i (White Anglo-Saxon Protestant) poolt asutatud vanakooli-stiilis õigusbüroode stereotüüpi, aga väljend on sellest ajast alates tunduvat laienenud. Siiski on see tänapäevani Princeton University Wordnet´is defineeritud kui “firma või õigusbüroo, mille omanikeks on või mida juhivad WASP´i eliitliikmed ning mis üldiselt esindab konservatiivset stiili.“ See omakorda annab tunnistust sellest, et väljendi algne varjund ei olegi aja jooksul väga palju muutunud.

Majandusajakirjanikud seostavad valge kinga staatust tüüpiliselt nii firma ajaloolise mainega kui ka võimega seda kõrget prestiiźi säilitada. Näiteks ütleb üks õigusbüroode teemal tehtud ülevaade: “Kliendid nagu Intel ja Credit Suisse First Boston tähendavad, et see valge kinga firma peaks hoidma oma mainet veel paljude tulevaste aastate jooksul. Simpson Thacher & Bartlett asutati 113 aastat tagasi ja sel on ette nädata pikki rivi soliidseid ärikliente.”

Üldiselt on need õigusbürood tuntud oma töötajate range riietumisstiili poolest, välja arvatud siis kingade stiil.

Mõningaid näiteid valge kinga firmadest

Näiteks on valge kinga firmdele viidatud alljärgnevate näidetega:

Pangad, investeerimispangad ja kommertspangad:

J.P.Norgan & CO
Morgan Stanley
Brown Brothers Harriman & CO
Õigusbürood:

Arnold & Porter
Cadwalader. Wickersham & Taft
Coudert Brothers

Jaga: