Tööaeg E-R: 9-17.00
L-P: suletud
+372 56 25 77 13
info@progressor.ee

Mis on häda hind?

Moraalse kahju hüvitamise vaidlused on tõestamise poolest ühed keerulisemad. Kuidas väljendada enda valu rahaliselt ja millest sõltub kompensatsiooni suurus?
Kahju võib olla varaline või mittevaraline. Varalist kaotust on võimalik selgelt väljendada rahalise ekvivalendina, erinevalt mittevaralisest kahjust, millel pole selgelt määratletud materiaalset väljendust. Lisaks peame mõistma, et meie õigussüsteem suhtub moraalse kahju hüvitamisesse võrreldes näiteks ameerika omaga mõnevõrra erinevalt. Taoline kompensatsioon ei ole võimalus rikastuda, vaid pigem on tegu süüdi oleva isiku formaalse vabandusega.
Mis mittevaraline kahju siis täpsemalt on? See on teatud valu ja kannatus, mida inimene kogeb seadust või lepingut rikkunud süüaluse isiku tegude tagajärjel. Moraalse kahju mõiste määratletakse just kuritahtliku isiku süülise käitumise ja teatud kompensatsiooni sooviva kannatanu hingelise kannatuse põhjus-tagajärg suhte kaudu.
Moraalne kahju võib tekkida täiesti erinevates olukordades: kuriteo, tööõnnetuse, ravivea ja arsti eksituse või isegi vara kaotuse tagajärjel, mis samuti põhjustab teatud valu. Kui mittevaraline kahju tekitatakse kuriteo raames, koguvad tõendeid õiguskaitseorganid, ent kui juhtum leidis aset tsiviilõiguse valdkonnas, lasub tõendamiskohustus ja kompensatsiooni nõude põhjendamine kohtusse pöörduja õlul.
Viimaste aastate jooksul on moraalse kahju hüvitamise juhtumite arv kasvanud, sealhulgas suureneb Internetis tehtud kohatute kommentaaridega seotud pretensioonide arv. Solvamised sotsiaalmeedias võivad muuta lähedaste inimeste või kollektiivi omavahelisi suhteid. Sellisel juhul on kompensatsiooni summa mõnevõrra suurem kui isikliku sõnavahetuse käigus toimunud vastastikuse solvamise puhul.
Lisaks peab puudutama meditsiinilise vea kompensatsiooni. Kui arvate, et arsti käitumine põhjustas tõsiseid tagajärgi, on kõige lihtsam ja taskukohasem pöörduda sotsiaalministeeriumi eksperdikomisjoni või sõltumatu eksperdi poole. Hagiavalduse läbivaatamise protsess kohtus on võrdlemisi pikk, pool aastat kuni aasta, ning seda ainult esimese astme kohtus, kusjuures terve protsess võib võtta mitmeid aastaid.
Mis siis on häda hind? Rääkides valust ja kannatusest, on need tegelikult väga subjektiivsed mõisted, mida iga inimene kogeb omamoodi. Mõne jaoks on kõrvakiil soojendav massaaž, samas kui keegi teine võib taolise avaliku alanduse tagajärjel endale käe külge panna. Põhjus on sama, kuid tagajärjed erinevad. Sellest tulenevalt tekib võrdlemisi keeruline ülesanne: määrata moraalse kahju suurus, lähtudes kahju saaja isiksusest, kaasnevatest asjaoludest, ning mis kõige tähtsam, tagajärgedest. Valu on väga keeruline ühikutes mõõta ning pole tabelit, mis aitaks määrata kompensatsiooni summa. Isegi kohtupraktikat analüüsides leiame, et sarnase käitumise eest võib kompensatsioon olla erinevates asjades täiesti erinev.

Jaga:
KIRJUTAGE MEILE